Jalostus

Hampun siemen on varastoitava linnuilta ja jyrsijöiltä suojattuna. Hampun kuivauskosteus 9–7 prosenttia on sopiva varastointiin.

 Markkinoilla olevissa hampputuotteissa on eroja. Laatu vaikuttaa makuun, väriin ja hajuun. Laadukas hamppuöljy on kauniin vihreää, neutraalin pähkinäisen makuista ja hajussa on mukana aavistus lehtivihreän tuoksua. Jos öljy tai muu hampputuote haiskahtaa härskiintyneelle tai maistuu pistävälle, on se jo päässyt pilaantumaan. Viljelytiloilla ei kannata jalostaa siemenestä jakeita, kuten öljyä, ennen kuin tuotetta ollaan myymässä. Vaikka kokosiemen säilyy hyvänä kolme vuotta, pilaantuvat muut tuotteet nopeasti, kun kuori ei enää suojaa arvokasta rasvapitoista sisältöä.

Siemenestä jalostetaan lukuisia erilaisia tuotteita ihmisravinnoksi. Tuotteita varten tarvitaan perusjakeita eli siementä, kuorittua siementä, öljyä, kuorirouhetta ja proteiinijauhetta. Kaikkia jakeita voidaan käyttää sellaisenaan osana terveellistä ruokavaliota. Pidemmälle vietyjä jalosteita ovat mm. erilaiset proteiinituotteet, olut, pasta, hamppumaito sekä leipomotuotteet. Kotimaisena tuotteita on saatavilla vielä heikosti.

Öljypuristuksesta jäävä kuorikakku ja kokonainen siemen soveltuvat rehukäyttöön.

Kaikkien tuotteiden laadun edellytyksenä on, ettei siementä kuumenneta missään käsittelyt vaiheessa liikaa. Myös siemenen kuoren rikkoutumista on vältettävä kaikessa käsittelyssä.

Öljyn puristukseen käytetään kylmäpuristuslaitetta. Siemenen kuorimiseen ei ole tiedossa valmiita kotimaisia laitteita. Hyvän kuorimistuloksen edelleytyksenä on tasalaatuinen siemenkok. Siemen voidaan lajitella jopa viiteen eri kokoluokkaan.