Tuotteistaminen

Tästä voit avata yleisohjeen elinatarvikelainsäädäntöön. Terveystarkastaja Jari Jokinen kokosi tietoa elintarviketuotteistamiseen liittyen Kosken Viljely- ja jalostuspäivää varten.

Öljyhamppua ostavat tällä hetkellä luontaistuote- ja erikoisliikkeet. Muutamat tilat hoitavat siemenen jalostuksen, pakkauksen ja markkinoinnin itse. Elintarvikejalostuksessa tulee huolehtia hygieniasäädöksistä sekä tuotteen laadusta. Toimitusvarmuus ja laatu ovat tärkeitä tekijöitä sadon jälleenmyynnissä.

Kotimaiselle luomusiemenelle on kasvava kysyntä. Jälleenmyyjiltä tulee viestiä, että juuri luomutuotantoon kannattaa panostaa. Luomutuotetun sadon korvaushinta on tavanomaista suurempi ja kuluttajat kysyvät kotimaista luomuhampunsiementä.

Tässä on linkkejä eri yritysten sivuille, jotta voit nähdä millaisia tuotteita ulkomailla valmistetaan. Mm. kanadalaiset hallitsevat laadukkaiden tuotteiden valmistuksen.

 http://www.manitobaharvest.com/  Manitoba Harvest

 http://www.hempoilcan.com/index.php Hemp Oil Canada Inc.

 

Markkinat

Hampputuotteiden markkinat ovat vielä pienet Suomessa. Kuluttajien kysyntä kotimaisille hampputuotteille on kuitenkin tällä hetkellä kovempi kuin saatavuus. Yhtäaikaa viljelyn ja tuotteistamisen kehittämisen kanssa on huolehdittava markkinoinnista.

Tällä hetkellä hamppuiset elintarvikeet ovat vielä erikoisliikkeiden käsissä ja pitkälti tuontitavaraa, mutta monen muun euroopan maan tavoin parasta olisi, jos tuotteita olisi saatavilla myös tavallisista ruokakaupoista. Yhdysvalloissa on havaittu, että suurin myynnin kasvu on nettikaupassa, mihin kotimainenkin kuluttaja tottuu entistä enemmän.

Markkinapotentiaalista antaa viitteitä erilaisten ravintodieettien ja ismien nousu, keliakian ja ruoka-allergioiden lisääntyminen sekä kuluttajien ympäristötietoisuuden kasvu. Harvoilla kasveilla on niin laadukas proteiinikoostumus kuin hampulla, joten siitä saa erinomaisen kotimaisen proteiininlähteen kasvisruokavaliota noudattaville ja muillekin.

Hampun mainosargumentteja voivat olla mm.
-Gluteenittomuus
-Allergeenittomuus
- Kotimaisuus
- Ympäristöystävällisyys
- Korkea proteiinipitoisuus
- Rasvahappokoostumus (omega 3, 6 ja 9)
- Turvallisuus